Ingredienser

Allantion

Utvinns från valörtsrot. Det har använts sedan urminnes tider inom folkmedicin.

aloevera-thumb1927571.jpgAloe vera

Utvinns från en liljeväxt som liknar en kaktus. Har en rad goda effekter på huden hos personer med olika slag av hudproblem. Huden behåller sin fuktighet och smidighet.

Aminosyror

Utvinns ur sojabönor.

Amomill

Har en lugnande effekt på huden.

apricot-with-halves-thumb5311360.jpgAprikoskärnmjöl

Finmalet mjöl av aprikoskärnor, används till skrubbning av huden.

Arnrika (hästfibbla / slåttergubbe)

Arnikans aktiva ämnen finns både i roten och blommorna. Är tradionellt använd inom folkmedicin.

avocado-thumb8203808.jpgAvokadoolja

Pressas ur avokadofrukten som är mycket rik på A-, D och E-vitaminer. Har en normaliserande verkan på huden. Avokadooljan räknas som en mild, närande och vitaminrik olja.

A-vitamin

Utvinns från betakaroten i morötter och nypon. Används i många sk antirynkkrämer.

Biokonservering

Konserveringsmedel som är tillverkat av vegetabiliskt glycerin. (vegetabiliska fetter).

B-vitamin

En klar, färglös, luktfri vätska som binder vatten i överhuden. B-vitamin ökar pigmentbildningen i huden vilket minskar solens skadeverkningar. Verkar lugnande på huden. 

Bivax

Är en blandning av växtvax, pollen och ett sekret som finns i en körtel på undersidan av biet. Verkar lugnande på irriterad hud och är uppmjukande.

Alendula

Även kallad Ringblomma. En känd växt inom folkmedicin.

Citronellol

Naturlig beståndsdel i rosenolja.

lemon-on-a-tree-thumb492863.jpgCitronester

Hämtas från citronen och finns i vår deodorant. Citronester förhindrar enzymerna att bryta ner svetten till ammo-niak, urinämne eller dylikt.

Citronolja

En eterisk olja från citronen, rik på C-vitamin. Ger en känsla av friskhet och renhet.

Collagenaminsyror

Collagen är faktorn som avgör om huden är ung eller gammal. Rosen Seriens collagen är vegetabiliskt. Hämtat från sojabönor.

C-vitamin

Utvinns ur frukt och vinbär. Fungerar som konserveringsmedel och antioxidant. Slätar även ut huden enligt de senaste rönen.

DHA

En sockerlösning som är framställt av sockerbetan. Ingrediensen är godkänd och väl beprövad sedan 30 år tillbaka.

Echinaceae

Även kallad Röd solhatt, har använts sedan urminnes tider inom folkmedicin.

Elastinaminosyror

Elastin gör huden slätare. Rosen Seriens elastin är hämtat från sojabönor.

juniper-berries-thumb1283205.jpgEnbär

Eterisk olja som är utrensande. Den stimulerar huden och motverkar celluliter.

Ethylparaben ( E214)

Ett konserveringsmedel som nns i mat, därav E-nummer som är ett livsmedelsnummer. Det mest beprövade konserveringsmedlet på marknaden som de esta människor tål.  

Eukalyptos

Utvinns från bladen, och är lätt kylande.

E-vitamin

Utvinns från vegetabiliska oljor. Motverkar fria radikaler i huden, och förebygger rynkbildning.

Fruktsyror

Utvinns ur frukt och sockerrör. Används i små mängder för vitaminernas skull. I större mängder påverkas pH-värdet i produkten som då blir surt. Rosen Seriens produkter är pH-balanserade och inte sura.

Geraniol

Naturlig beståndsdel i rosenolja.

Guarkärnmjöl

Utvinns från frön av balj-växten Cyamopsis tetragonoloba. Motverkar statisk elektrisitet och flygit hår. Gör håret smidigare, mjukare och lenare.

cucumber-thumb7043719.jpgGurkörtsolja

Pressas ur gurkörtens frön. Innehåller den fleromättade fettsyran GLA som är fuktighetsbevarande och ökar cellernas syreupptagning.

Hamamelis

Även kallad trollhassel. Verkar lugnande och sammandragande.

Havssalt

Näringsrika salter från havet.

sea-buckthorn-thumb1246171.jpgHavtornsolja

Tas från frukten på Havtornsbusken. Rik på karoten, C-vitamin och Omega 3, 6, 7 och 9. Unik förmåga att vitalisera vår hud.

Istelolja

Utvinns ur tistelns frön och innehåller en hög halt av linolsyra. En mycket näringsrik fettsyra. Stimulerar nybildning av hudens celler.

Japansk pepparmynta

Pepparmynta är en perenn ört med mörk-gröna, tandade blad. Har en kylande effekt på huden. Är klådstillande vid insektsbett.

Jojobaolja

Utvinns genom pressning av jojobaväxtens frön. Oljan mjukgör, skyddar och binder hudens fuktighet samt ger huden en sammetslen känsla. Naturlig solskydds-faktor 4.

Johannesört

Örtens blomknoppar innehåller en rödviolett saft, kallad hypericin, som är sammandragande på huden.

strawberries-thumb8089655.jpgJordgubbsarom

Naturlig jordgubbs-arom framställd av ekologiskt odlade jordgubbar.

Kamfer

Kamferoljan är värmande och stimulerande. Motverkar mjölksyra.

Karoten / karotin

Morotsextrakt. Provitamin A. Balanserande effekt på huden.

chestnut-thumb6548867.jpgKastanj

Utvinns ur kärnan på kastanje-frukten. Stimulerar huden.

Keratinaminosyror

Är proteinrik och utvinns ur sojabönor. Ger näring samt bygger upp hårets och hudens kondition. Motverkar mjäll.

Kinesiskt grönt te

Grönt te är till skillnad från svart te inte fermenterat (en konstgjord jäsningsprocess) och behåller därmed alla vitaminer, mineraler och sin höga halt av bl a garvämnen som hör till gruppen poly-fenoler. Dessa bidrar till det gröna teets hälso-samma effekter. Grönt te gör huden mer elastisk, det lugnar huden och skyddar den mot yttre påfrestningar.

coconut-thumb6814887.jpgKokosfettglycerider

Utvinns från kokosnötter.

Kokosolja

Utvinns ur kokosnötens innerskal. Är konsistensgivande.

Kokos- och palmfettsyror

Utvinns från kokosnötter. Är konsistensgivande i krämer.

Lavendelolja

Utvinns genom destill-ering av blommorna. Oljan har en unik förmåga att regenerera huden samt understödja hudens egen förmåga att bilda ny vävnad. Den har en lugnande och balanserande effekt.

Limonene

Naturlig beståndsdel i eteriska oljor.

Linalool

Naturlig beståndsdel i lavendelolja.

Livsmedelsfärg

Röd färg som används i mat utvinns från kryddor och växter.

almond-nuts-thumb3235599.jpgMandelolja

Erhålls av fröna på mandelträdet. Oljan är mild, icke irriterande och absorberas lätt av huden som blir mjuk, len och smidig.

Menthol

Mentol framställs ur pepparmynta. Den är stimulerande och uppfriskande och ger nytt liv till trötta ben och fötter.

Methylparaben (E218)

Ett konserveringsmedel som nns i mat, därav E-nummer som är ett livsmedelsnummer. Det mest beprövade konserveringsmedlet på marknaden som de esta människor tål.

Mikroniserad pimsten

Små delar av pimpsten som används för att skrubba bort döda hudceller (peeling av huden).

carrot-thumb5706379.jpgMorotsextrakt

Provitamin A. Balanserande effekt på huden.

Naturlig fuktighetsfaktor

Extrakter från blad, bär, vetekärnor, sojabönor och sparris. Krämer med nff ger 60?70% bättre bindning av fuktigheten i huden än krämer utan.

olive-thumb4113750.jpgOlivolja

En olja som kallpressas ur oliver. Oljan är uppmjukande samt verkar närande och skyddande på huden. Innehåller E-vitamin.

Olivoljeåterfettning

Utvinns från olivolja, återfettar huden snabbt och gör den mjuk och smidig.

Palmfettsyra

Konsistensgivare i krämer, gör huden mjuk och len.

Palmkernel

Palmoljan utvinns ur kärnorna i dess frukter. Används som tvättsubstans.

Panthenol

Pro B-vitamin. Används som fuktbindare, mjukgör en torr hårbotten.

Propylparaben (E216)

Ett konserveringsmedel som nns i mat, därav E-nummer som är ett livsmedelsnummer. Det mest beprövade konserveringsmedlet på marknaden som de festa människor tål.

Protein

Utvinns ur sojabönor och binder fukt i hud och hår.

Ricinolja

En fet och tjock olja som utvinns ur ricinbuskens frön. Oljan upptas mycket långsamt av huden och används i massage-oljor där det är viktigt att oljan inte absorberas för snabbt.

calendula-thumb7948243.jpgRingblomma

En korgblommig växt med orangegula blommor. Den har en skyddande verkan mot irritationer. ringblomman har använts sedan urminnes tider inom folk-medicin.

Ro vitamin B5

Utvinns ur vetekli. D-panthenol binder fukten i huden, påskyndar celltillväxten. Mjukgör en torr hårbotten.

Rosa naturlera

Medicinsk lera som är balanserande, avslappnande och mjuk-görande på huden. Rengör på djupet, stimulerar cellförnyelsen och ökar hudens spänst.

Rosenessens

En eterisk olja som utvinns ur vilda nyponrosor. Den mest exklusiva olja som finns. Är mycket bra på torr, känslig och åldrad hud.

rose-thumb8298668.jpgRosenolja

En eterisk olja som utvinns ur rosor. Den mest exklusiva olja som finns. Är mycket bra på torr, känslig och åldrad hud.

Rosmarin

Använd växtdel är bladen. Ger huden elasticitet. Är sammandragande och motverkar celluliter.

Sheasmör

Kommer från sheaträdet. Sheasmör har en vattenbindande effekt samt bevarar huden mot uttorkning. Naturlig solskyddsfaktor 2?3.

Sockertensid

Framställs av majs och kokosfett. Effektiv mild rengörare, 100% nedbrytbar i naturen.

sun-flower-collection-thumb2426882.jpgSolrosolja

En vitaminrik olja som kall-pressats ur biologiskt odlade solrosor.

Squalane

Ett ämne framställt av olivolja. Squalane ger huden en silkig yta. Är även uppmjukande och fuktighetsbevarande. Liknar hudens eget sebum.

Talk

Gör att make up produkter sitter bättre på huden. Medicinsk kvalitet.

Trollhassel

Även kallad trollhassel. Verkar lugnande och sammandragande.

Tvättämne

Sockertensid från majs och kokosfett. Effektivt mild rengörare, 100% ned brytningsbar i naturen.

Uv-filter

Filtrerar bort ljusets skadliga verkan, vilket motverkar åldrandet i huden. Rosen Seriens uv-lter är baserat på naturliga plantextrakter. I kombination med varandra och vitamin H-estrar, har Rosen Serien tagit fram en unik solskyddsfaktor.

walnut-thumb7231072.jpgValnötextrakt

Utvinns ur valnöt och används i Rosen Seriens solkräm. Rik på fettsyror.

Vegetabilisk emulgator (Sodium Stearoyl Lactylate)

Framställs av mjölksyra och vegetabilisk stearinsyra. Är konsistensgivare.

Vegetabilisk emulgator (Glyceryl Stearate)

Utvinns ur vegetabiliska fetter. Fuktighetsbevarande och mjukgörande.

Vegetabiliska fettsyror

Utvinns ur kokosnötter. Är konsistensgivare.

Vegetabilisk egetabiliskt glycerol

Utvinns ur vegetabiliska fetter. Fuktighetsbevarande och mjukgörande.

Vegetabilisk pärlglans

Framställs av majs- och kokosfett. Mild rengörare i vårat schampo.

Vegetabilisk sorbitol

Sorbitol är en fuktighetsbindare och ger en sammetslenkänsla på huden. Utvinns ur bär.

Vegetabilisk stearinsyra

Ett salt framtaget ur stearinsyra. Rosen Serien hämtar stearinsyra från kokosfett, palmfett och olivolja

Vegetabilisk squalane

Ett ämne framställt av olivolja. Squalane ger huden en silkig yta. Är även uppmjukande och fuktighetsbevarande. Liknar hudens eget sebum.

Vegetabilisk tvättsubstans 

Utvinns ur palmextrakt och kokosdervivater. Rengör huden milt och skonsamt.

Vegetabiliskt återfettningsmedel

Framställd av olivolja och kokos. Återfettar huden.

the-sprout-of-the-wheat-thumb2252929.jpgVetegroddsolja

Utvinns från vete-groddar. Gör huden mjuk och smidig.

Vintergröna

Eterisk olja. Den ger liv till trötta fötter och ben.

Växtcellulosa

Utvinns ur växtbrer. Cellulosa används som förtjockningsmedel inom livsmedelsindustrin och i hudvårdsprodukter.

Växtfibrer

Cellulosa används som förtjockningsmedel inom livsmedelsindustrin och i hudvårdsprodukter.

Växtlecitin

Utvinns ur sojabönor. Har en välgörande effekt på torr hud och är fuktighetsbevarande. Är även rik på protein.

Växtparfym

Eteriska oljor från olika växter.

Xanthangum

Är ett växtslem. Skyddar mot mekanisk och kemisk påverkan samt verkar svalkande och mjukgörande.

Referenser

Andersen Finn., Guldet från växterna. 

Artaromaförlaget 2004.

Andersen Finn., Skapa din egen naturkosmetika.

Artaroma-förlaget 2005.

Andersen Finn., Handgjord naturkosmetika.

Artaromaförlaget 2003.

Bilski Ullmark Susanne., Aromaterapi för alla. Gösta Ullmark AB 1997.

Johansson Henry och Zimerson Erik.,

Tox-info handboken Kosmetika och Hygien-

produkter Del 7 1996.

Lodén Marie., Ren, mjuk och vacker-Kemi och funktion hos kosmetika. 2002 Apotekarsocieteten

ISBN 91-8627-495-3

Mattsson Christina och Sundman Bertil., Inte

bara vacker. Kemisk Tekniska Leverantörsförbundet, KTF 2000.

http//www.shenet.se www.shenet.se, 20060312

Ingredienser du bör undvika

Forskarna har under många år diskuterat fram och tillbaka om vilka ämnen som kroppen kan ta upp genom huden och kunskapen ökar hela tiden. Nu används t ex smärtlindrande salvor som ger effekt direkt på huden. Rosen Seriens filosofi är att det mesta vi lägger på huden kan tas upp av vår kropp på olika sätt och därför är det viktigt för oss att bara använda ingredienser som liknar det vi äter. Här kommer ett urval av råvaror som Rosen Serien undviker av olika anledningar, några är enligt rapporter inte gynnsamma för vår hälsa och andra framställs på tvivelaktiga sätt.

Ställ alltid höga krav på dina produkter.

Akrylamid

Tillhör gruppen Polyakrylater används som förtjockningsmedel.

Alkoholer

Räknas till gruppen lösningsmedel, används för att konservera produkter.

Aluminiumklorid

Används i många deo-doranter.

Alun

Synonymt med alum,aluminiumkaliumsulfat.

Animaliska ingredienser

Från döda djur.

BHA

Antioxidant.

BHT

Antioxidant.

2-Bromo-2nitropropan-1,3diol

Antimikrobiellt ämne.

Carbomer

Emulgeringsmedel.

Formaldehyd

Använd som konserveringsmedel.

Imidazolidinyl urea

Antimikrobiellt ämne.

Kaliumalun

Aluminiumkaliumsulfat.

Kathon CG

Konserveringsmedel

Lanolin

Används som mjukgörare i krämer.

Lard

Ister från gris, emulgeringsmedel.

Methylchloroisothiazolinone

Konserveringsmedel.

Mineralolja

Från bergolja, används som mjukgörare.

Paraffinum liquidum

Från bergsolja, används som mjukgörare.

Petrolatum

Från bergsolja, används som mjukgörare.

Sodium Borate

Emulgeringsmedel.

Tetrasodium EDTA

En komplexbildare.

Titanium dioxid

Vitt pigment.

Triclosan

Antimikrobiellt ämne.

Vaselin

Från bergsolja, används som mjukgörare.

Du som är intresserad av att veta mer om det du smörjer in på din hud kan få mer information i Tox-infohandboken KOSMETIKA OCH HYGIENPRODUKTER, DEL 7, 1996. Av Henry Johansson och Erik Zimerson.

Design och produktion: Spira Studio AB